Tarieven PCR sneltest met COVID reisdocument
☝Klik hierboven & Bestel Vandaag je test!☝

Waar kan ik een coronatest laten doen in Delfgauw?

Waar kan ik een coronatest laten doen in Delfgauw?

Ben je op zoek naar een corona testlocatie in Delfgauw? Je kunt verschillende redenen bedenken waarom je jezelf zou willen laten testen op corona. Een van die redenen is wanneer je een noodzakelijke reis naar het buitenland moet maken. Veel landen willen dan namelijk dat je een negatieve uitslag van een coronatest kunt laten zien. Hieronder vertellen we welke verschillende corona testen er zijn en welke testen geschikt zijn als je naar het buitenland wilt reizen. Ook lees je waar een sneltest in Delfgauw kunt laten doen.

Is er een verschil tussen een vaccin en een test?

Een vaccin en een coronatest helpen allebei bij het beteugelen van het virus, maar elk middel doet dat op een andere manier. Een vaccin is namelijk een preventief middel wat je meestal via een injectie krijgt toegediend. In het geval van de vaccins tegen het corona virus bevat het middel een heel klein beetje genetisch materiaal van het virus zelf. Door je daarmee te injecteren leert het afweersysteem van je lichaam het virus herkennen en er op de juiste manier op te reageren. Door het vaccineren word je niet of een heel stuk minder ziek, en daardoor kun je ook niet zo snel een ander besmetten. Een vaccin helpt dus de corona pandemie af te remmen. 

Dat doet een coronatest ook, maar dan op een hele andere manier. Een coronatest is namelijk geen geneesmiddel of vaccin. Het is alleen een test waarbij wordt gekeken of er virusdeeltjes in je lichaam aanwezig zijn. 

Waarom testen als er al een vaccin is?

Ondanks dat het geen vaccin of geneesmiddel is, kan een test kan wel degelijk helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zoals je waarschijnlijk weet worden overal op de wereld mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar het gaat nog wel een paar maanden duren voordat genoeg mensen het vaccin toegediend hebben gekregen zodat we als samenleving beschermd zijn tegen het virus. 

Nu nog niet iedereen is ingeënt tegen het coronavirus loop je nog steeds kans om geïnfecteerd te raken en ziek te worden. Door een coronatest te laten doen weet je of je het virus bij je draagt. Dat helpt niet alleen om vroegtijdig vast te stellen dat je bent geïnfecteerd, maar ook om verspreiding van het virus te voorkomen. Als je geïnfecteerd bent kun je thuis in quarantaine gaan en zo voorkomen dat je andere mensen ook besmet.  Daarom helpt een coronatest wel degelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan, en is het nog steeds van belang om te testen al is er inmiddels een vaccin. Bovendien kan een negatief testresultaat je toegang geven tot evenementen en is een negatief testresultaat ook nodig als je naar een ander land wilt reizen. 

Kosten PCR coronatest met Non-COVID verklaring
☝Hier en Koop Vandaag je pcr-test!☝

Zijn alle corona testen hetzelfde?

Er zijn een aantal verschillende corona testen beschikbaar, en die zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn testen die speuren naar deeltjes genetisch materiaal van het coronavirus. Deze deeltjes heten RNA, en lijken een beetje op DNA waar ook genetische gegevens in zijn opgeslagen. De PCR test en de minder bekende LAMP-test zijn voorbeelden van testen die kijken of er RNA van het corona virus in je lichaam voorkomt. Met name de PCR test wordt gebruikt op de testlocaties, omdat deze test ook het meest betrouwbare resultaat geeft. Daarnaast is er ook een ademtest, al wordt die test niet zo vaak gebruikt. En als laatste is er de categorie antigeentesten. In deze categorie vallen de sneltesten en de thuistesten. 

Zijn alle corona testen hetzelfde?

Wat gebeurt er als je een PCR test laat doen?

Op een testlocatie kun je een PCR-test laten doen. Met de welbekende neusswab wordt een heel klein beetje slijm uit je neusholte weggehaald. Vervolgens wordt er in het laboratorium gekeken of er RNA deeltjes van het coronavirus in het slijm aanwezig zijn. Om dat te kunnen vaststellen moet het monster wat uit je neus is gehaald eerst een procedure ondergaan waarbij het RNA wordt omgezet in DNA, en cellen vermenigvuldigd. Door het vermenigvuldigen van de cellen is het mogelijk om te zien of er RNA in je lichaam aanwezig is, zelfs al is dat maar een hele kleine hoeveelheid. De procedure zorgt ervoor dat deze test erg nauwkeurig is, maar daardoor moet je ook wat langer wachten op de testuitslag.

Wat gebeurt er als je een sneltest laat doen?

De procedure bij een sneltest is voor jou niet heel anders. Ook bij een sneltest wordt er met een neusswab een beetje slijm uit je neusholte weggenomen. Maar in het geval van een sneltest hoeft het monster niet per se te worden onderzocht in een laboratorium. Een sneltest zoekt namelijk niet naar RNA, maar naar antigenen. Antigenen zijn moleculen die op de buitenkant van een virus cel zoals het coronavirus zitten. Je lichaam herkent deze antigenen niet en ziet de cel daardoor als een indringer. Je afweersysteem komt vervolgens in actie om korte metten te maken met de indringer.

Deze antigenen zijn een bepaald soort eiwitten die je door middel van een speciale vloeistof kunt detecteren. Dit proces gaat een stuk sneller dan het proces van een PCR test, en heeft dus als belangrijkste voordeel dat je al heel snel een testresultaat hebt. Als je dus een beetje verkoudheidsklachten hebt weet je na het doen van een sneltest binnen 20 minuten of het corona is of een gewone verkoudheid. Maar er zijn veel meer virusdeeltjes nodig om met deze test te kunnen zien of je besmet bent. Daardoor is de antigeentest iets minder betrouwbaar dan een PCR test.

Waarom zou je een coronatest laten doen?

De meest voor de hand liggende reden om je te laten testen is als je symptomen hebt die kunnen duiden op het coronavirus. Bij vergelijkbare symptomen moet je je zo snel mogelijk laten testen. Niet alleen voor jezelf, maar ook om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Het RIVM raadt ook aan om een coronatest te laten doen als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, of positief getest is op het virus.

Daarnaast zijn er nog andere redenen om je te laten testen. Sommige werkgevers willen dat hun werknemers getest zijn om een veilige werksituatie te kunnen garanderen. En daarnaast zijn er ook beroepsgroepen die veel in contact komt met andere mensen, en die daarom zeker willen weten dat ze niet het virus bij zich dragen en onbedoeld andere mensen besmet. En een coronatest is in de meeste gevallen ook noodzakelijk als je op reis gaat naar het buitenland. 

Is het mogelijk om te reizen in tijden van het coronavirus?

Reizen is met het coronavirus nauwelijks mogelijk. Veel landen hebben verregaande maatregelen als reisbeperkingen en inreisverboden getroffen om hun inwoners te beschermen tegen het corona virus. Als het al mogelijk is om naar het buitenland te gaan, dan is dat veelal alleen mogelijk voor zeer dringende of noodzakelijke reizen. Meestal moet je dan verklaring laten zien dat je recentelijk negatief getest bent op het coronavirus. Het negatieve testresultaat geldt dan min of meer als reis certificaat waarmee je het land mag inreizen. Dat geldt bijvoorbeeld voor landen als België en Duitsland, en als wilt vliegen naar Aruba of Curaçao.

Is het verplicht om mij te laten testen als ik wil reizen?

Veel landen eisen dat je bij een officieel laboratorium een coronatest hebt laten doen, waar een negatief testresultaat is uitgekomen. Het gaat dan in de meeste gevallen ook om een PCR-test, want in veel landen wordt de uitslag van een antigeen test niet geaccepteerd omdat de betrouwbaarheid van de test iets minder is. En in de uitzonderingen dat er een antigeen test wordt geaccepteerd, gaat het over een antigeen test die is uitgevoerd door een officiële instantie en niet over de zelftesten die sinds kort op de markt zijn. Als de antigeen test niet op deskundige wijze wordt genomen, bestaat namelijk de kans dat er onzuiverheden in de test ontstaan, waardoor de uitslag nog minder betrouwbaar is. 

De verplichting om je te laten testen geldt niet alleen als je vanuit Nederland naar een ander land reist. Ook als je terugkeert naar Nederland is de kans groot dat je voor vertrek een coronatest moet ondergaan. Bovendien bestaat ook de kans dat als het gebied waar je bent geweest is aangemerkt als risicogebied, je binnen 5 dagen na terugkomt je moet laten testen bij een testlocatie.

Hoe toon ik aan dat ik negatief ben getest als ik wil reizen?

Als het land van bestemming om een negatief testresultaat vragen, dan bedoelen ze een officiële Non-Covid19 verklaring. Deze verklaring kun je aanvragen bij je testlocatie wanneer je de test laat afnemen. Als na het onderzoek blijkt dat je niet besmet bent krijg je een officiële negatieve testverklaring. Let erop dat op dit document je naam en het nummer van je paspoort staan vermeld. Ook moet de test in het Engels zijn opgesteld, en mag dus niet een vertaling zijn. Het resultaat van het onderzoek en de Non-Covid19 verklaring worden meestal per email naar je toegestuurd. De testverklaring kun je dan bij het inchecken laten zien. Hou rekening met het feit dat veel landen de voorwaarde stellen dat op het moment van inchecken het testresultaat minder dan 24 uur oud moet zijn. Het valt dus aan te raden je afspraak op de testlocatie zorgvuldig te plannen.

Hoe toon ik aan dat ik negatief ben getest als ik wil reizen?

Kun je ook het resultaat van een sneltest gebruiken als je wilt reizen?

Alhoewel er landen zijn die het resultaat van een in een officiële testomgeving afgenomen sneltest ook accepteren, is het veiliger ervan uit te gaan dat je een PCR-test moet doen. Maar nogmaals, dit gaat dus om een antigeen test van een officiële instantie en niet een thuistest die je zelf kunt doen. Je krijgt over het algemeen ook alleen een Non-Covid19 verklaring bij een PCR-test. De meeste landen achten het resultaat van een PCR-test betrouwbaarder dan die van een antigeentest. Het is dus raadzaam om de juiste informatie te vinden betreffende de eisen voor reisdocumenten van het land van bestemming. Je wilt natuurlijk niet meemaken dat je bij het inchecken te horen krijgt dat je niet verder mag.

Wanneer is een sneltest een goede oplossing?

Naast de verplichte verklaring bij een noodzakelijke reis zijn er meer redenen om je te laten testen op het coronavirus. De belangrijkste reden is natuurlijk als je verkoudheidsklachten hebt. Dan wil je zo snel mogelijk weten of je besmet bent met het virus, en is een sneltest een prima oplossing. Ook kan een reden zijn dat je zeker wilt weten dat je het virus niet bij je draagt als je bij iemand op bezoek moet. Voor deze en alle andere redenen dat je geen officieel document nodig hebt is een sneltest een goede oplossing. Voor een snel testresultaat kun je dan terecht sneltest Delfgauw