Als je binnenkort naar het buitenland moet reizen is de kans groot dat je daarvoor een negatieve testuitslag van een coronatest nodig hebt. Alhoewel vaccineren tegen het corona virus nog steeds het beste middel is om weer terug te kunnen keren naar de normale situatie, kan testen ook helpen om de pandemie onder controle krijgen. Als uit de test blijkt dat je het corona virus hebt, kun je in zelfisolatie gaan en daarmee voorkomen dat je andere mensen ook besmet. Een coronatest helpt op deze manier te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en meer vat te krijgen op de pandemie.
Ook heb je wat meer bewegingsvrijheid als je een test hebt gedaan, want als uit de test blijkt dat je geen corona hebt kun je bijvoorbeeld weer een evenement bezoeken of reizen. In dit artikel lees je wat een coronatest precies is, wat de verschillen zijn tussen de corona testen, en waar je de locatie sneltest Den Hoorn kunt vinden.
Wat voor verschillende corona testen zijn er?
Je kunt je op verschillende manieren op corona laten testen. De verschillende testen gebruiken elk een andere methode om te kijken of er deeltjes van het virus in je lichaam aanwezig zijn. Allereerst noemen we de PCR Test. Deze test wordt door de GGD gebruikt in de teststraten en heeft als voordeel dat de uitslag zeer nauwkeurig en betrouwbaar is. Een andere methode is de LAMP-test. Deze test die nagenoeg hetzelfde werkt als de PCR test en ook heel betrouwbaar is, volgt een net iets anders proces waarbij ook andere apparatuur wordt gebruikt. En sinds kort zijn er ook een aantal zelftesten op de markt die goedgekeurd zijn door het RIVM.

Hoe werkt een corona PCR test?
Bij een PCR Test wordt er gekeken of er deeltjes erfelijk materiaal van het virus in je lichaam aanwezig zijn. Dat gebeurt door slijm of vocht uit de neusholte weg te nemen met een neusswab. In het laboratorium wordt dat dan gezocht naar sporen van RNA, deeltjes genetisch materiaal van het virus wat vergelijkbaar is met DNA. Om die deeltjes goed te kunnen zien moet het RNA eerst worden omgezet in DNA. Daarna worden de deeltjes vermenigvuldigt zodat het goed aantoonbaar is of er sporen van het corona virus aanwezig zijn. Door deze methode is het mogelijk om ook hele kleine hoeveelheden RNA op te sporen. Dat maakt de PCR test zo nauwkeurig. Maar het omzetten naar DNA en het vermenigvuldigen van de virusdeeltjes kost tijd, en daarom moet je meestal een dag wachten op de uitslag.
Hoe werkt een corona sneltest?
De sneltesten en zelftesten die je in de winkel kunt kopen en zijn goedgekeurd door het RIVM zijn antigeentesten. Bij deze testen wordt er gekeken of er antigenen van het corona virus in je lichaam aanwezig zijn. Antigenen zijn moleculen die aan de buitenkant van een virus cel zitten. Je lichaam herkent deze antigenen niet, en daardoor begint je afweersysteem meteen een aanval met als doel de cellen te vernietigen.

Ook voor de zelftest moet je een beetje vocht of slijm uit je neusholte wegnemen met een neusswab. De corona sneltest heeft als voordeel dat je binnen 20 minuten weet wat de uitslag van de test is. De sneltest heeft ook een nadeel, namelijk dat het minder betrouwbaar is dan een PCR test. De kans bestaat dus dat je met een negatieve testuitslag van een sneltest toch een hele kleine hoeveelheid virusdeeltjes in je lichaam hebt.
Moet ik mijzelf laten testen op corona als ik wil gaan reizen?
Bijna alle landen hebben maatregelen genomen tegen het coronavirus. Ze proberen besmettingen van buitenaf te voorkomen door het instellen van reisbeperkingen. Dat varieert van landen die hun grenzen helemaal sluiten, tot landen waar je alleen in mag als je een negatieve corona testuitslag kan laten zien.
Alleen noodzakelijke reizen zijn op het moment toegestaan, en daar zijn bepaalde voorwaarden aan gesteld. Als je voor een noodzakelijke reis bijvoorbeeld naar België of Duitsland moet, ben je verplicht officieel te kunnen aantonen dat je een negatief testresultaat het voor een coronatest. Ook het moment waarop je een negatief testresultaat hebt verkregen is belangrijk. Over het algemeen moet je binnen 24 uur na de coronatest zijn ingecheckt. Een zorgvuldige planning is dus cruciaal want je wilt niet met een verlopen test worden teruggestuurd tijdens het inchecken.
Dit geldt niet alleen voor het reizen vanuit Nederland naar een ander land. Ook als je Nederlander bent en je komt terug uit een risicogebied, moet je een coronatest laten doen.
Wat voor coronatest moet je laten doen als je naar het buitenland wilt reizen?
Voor elk land gelden weer andere vereisten wat betreft de test die je moet laten doen. Het is daarom verstandig om eerst goed uit te zoeken wat voor voorwaarden het land van bestemming stelt. Bij de meeste landen is het zo dat je een PCR-test bij een laboratorium moet ondergaan, om te testen of je besmet bent met het corona virus. Hier kan je een PCR-test aanvragen. Uit die test moet dan een negatief testresultaat komen, wat wordt vastgelegd in een officieel document, de Non-Covid19 verklaring. Je kunt bij het aanvragen van de PCR-test aangeven dat je zo’n verklaring nodig hebt. Deze verklaring moet aan de volgende criteria voldoen:
· De verklaring moet zijn opgesteld in het Engels. Het mag dus geen vertaling vanuit het Nederlands zijn.
· Op de verklaring moet duidelijk je naam en het nummer van je paspoort of identiteitskaart staan.
Overigens stellen niet alle landen als eis dat je een PCR-testuitslag moet hebben. Sommige landen accepteren ook een antigeen test, mits deze door een erkende instantie is uitgevoerd.
Is een negatief resultaat van een zelftest ook goed als je wilt reizen?
Helaas is een negatief resultaat van een zelftest niet voldoende om door te gaan als reisdocument. Dat komt omdat de antigeen zelf testen sowieso minder betrouwbaar zijn dan de PCR- en LAMP-testen. Wanneer de antigeen test niet door een professionele instantie is uitgevoerd, kunnen er extra onzuiverheden ontstaan waardoor het resultaat nog onbetrouwbaarder wordt. Daarom wordt een negatief testresultaat van een zelftest bij de grens of het inchecken niet geaccepteerd als reis certificaat. Moet je voor een noodzakelijke reis naar het buitenland, dan zal je toch een afspraak moeten maken bij een testlocatie.
Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je jezelf wilt laten testen op corona, bijvoorbeeld omdat je voor je werk wilt weten of je het virus bij je draagt. In dat geval kun je een sneltest ondergaan zonder officieel certificaat. Als je in Den Hoorn woont, kunt je op dit adres terecht voor een Sneltest Den Hoorn.
Geldt voor kinderen ook een negatief testresultaat van een PCR bij een reis naar het buitenland?
Ook wat de leeftijdsgrens voor een negatief testresultaat betreft, verschillen de regels van land tot land. Bij een reis naar Duitsland moeten kinderen ongeacht de leeftijd een PCR test laten doen en een officieel negatief testresultaat kunnen overleggen. Maar moeten je kinderen mee als je naar België gaat, dan hoeven ze pas een negatief testresultaat te laten zien als ze 12 jaar of ouder zijn. Voor jongere kinderen is het in België dus niet nodig om een Non-Covid19 verklaring te laten zien.

Voor welke reisbestemmingen moet je jezelf eerst laten testen op het corona virus?
Je kunt er voor de zekerheid van uit gaan dat de meeste landen als eis stellen dat het negatieve testresultaat afkomstig moet zijn van een PCR-test. Maar aangezien we tijdens het verloop van de pandemie al hebben gezien dat de maatregelen van dag tot dag kunnen veranderen afhankelijk van het aantal besmettingen, doe je er verstandig aan eerst op de site van het RIVM te kijken naar de meest recente reisbeperkingen en voorwaarden die de verschillende landen hanteren.