Moet je binnenkort reizen naar het buitenland en heb je daarvoor een testuitslag van een coronatest nodig? Een coronatest is een van de middelen die we kunnen gebruiken om het corona virus te beteugelen. Op dit moment zijn landen druk bezig met een inentingsprogramma om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn tegen het virus. Maar voordat er genoeg mensen zijn gevaccineerd om bescherming te bieden zijn we wel een paar maanden verder. En dat is waar een coronatest uitkomst kan bieden. Als uit de testresultaten blijkt dat je het virus bij je draagt, kun je in quarantaine gaan en zo anderen beschermen om niet ook besmet te raken. En als blijkt dat je het virus niet bij je draagt heb je meer mogelijkheden, zoals een evenement bezoeken of reizen. In dit artikel lees je waarom het afnemen van een coronatest belangrijk is, wat het verschil is tussen de verschillende corona testen, en waar je een sneltest in Delft voor Corona kunt laten doen.
Wat is het verschil tussen een vaccin, een medicijn en een test?
Voor de duidelijkheid onderscheiden we eerst het verschil tussen een vaccin, een medicijn en een test. Heet zijn drie verschillende middelen in de strijd tegen corona, maar we hebben ze alle drie nodig om het virus het hoofd te bieden. Een vaccinatie helpt je lichaam om bij infectie de juiste antistoffen aan te maken. Het is dus geen medicijn, maar een preventief middel wat je toegediend krijgt om te voorkomen dat je ziek wordt door het coronavirus. Een vaccin helpt je afweersysteem, maar kan niet 100% voorkomen dat je helemaal niet besmet raakt met het virus of ongemerkt het virus bij je draagt. Maar de kans sterk dat je ziek wordt neemt sterk af na vaccinatie, en dus verlaagt ook de kans dat je anderen besmet. Een medicijn krijg je toegediend nadat je ziek bent geworden, en helpt je lichaam het virus te bestrijden om zo snel mogelijk weer beter te worden. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je niet nog zieker wordt dan dat je al bent, en bespoedigen het herstel. En bij een test wordt er wat slijm of speeksel weggehaald om te onderzoeken of er deeltjes van het virus in je lichaam aanwezig zijn. Een coronatest test verandert dus niets aan je situatie, en is dus niet hetzelfde als een vaccin of een medicijn.
Gebeurt er bij vaccinatie hetzelfde als bij testen?
Een vaccinatie is iets anders dan een test, maar beide middelen helpen op een andere manier de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Bij een vaccin krijg je feitelijk een stukje van het virus toegediend zodat het afweersysteem van je lichaam de ziekte leert herkennen en meteen begint de juiste antistoffen aan te maken. Het toedienen van een stukje virus klinkt enger dan dat het is, want het gaat slechts om een stukje genetisch materiaal of een stukje van de genetische code. In het geval van de vaccins van Moderna en Pfizer word je ingeënt met een stukje genetisch materiaal van het virus, en bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen krijg je een afgezwakt verkoudheidsvirus toegediend waar een klein stukje van de genetische code van het coronavirus aan is toegevoegd.
Wat is het belang van een coronatest
Alhoewel vaccineren tegen het corona virus nog steeds het beste perspectief biedt op een terugkeer naar een wereld zoals we die kennen, kan een coronatest ook een belangrijke bijdrage leveren. Als je klachten hebt die lijken op de symptomen die horen bij het corona virus, dan kun je met een test uitsluiten dat je ook daadwerkelijk het corona virus hebt. Mocht je wel besmet zijn, dan ben je er hopelijk op tijd bij om een erger ziektebeeld te voorkomen. Ook kun je dan in zelfisolatie gaan om zo te voorkomen dat je je naasten of andere mensen waarmee je in contact zou komen besmet. Testen helpt dus te voorkomen dat het corona virus zich verspreid en kan helpen meer grip te krijgen op de pandemie.
Zijn alle corona testen hetzelfde?
Bij een coronatest wordt er gekeken of je het virus in je lichaam hebt. Er bestaan op dit moment verschillende testen om te controleren of je besmet bent met het coronavirus. De verschillende testen zoeken ieder op een ander manier naar deeltjes van het virus. De bekendste coronatest is de PCR Test. Dit is de test die door de GGD wordt gebruikt in de teststraten. Het voordeel van deze test is de nauwkeurigheid en hoge betrouwbaarheid. Daarnaast is er ook een LAMP-test die op bijna dezelfde manier werkt als een PCR test, alleen is het proces iets anders en wordt er andere apparatuur gebruikt. Ook deze test heeft een hoge betrouwbaarheid. Dan is er ook nog een ademtest waarbij er wordt gekeken naar corona moleculen in je adem, en heeft het RIVM een aantal sneltesten goedgekeurd die je zelf kunt afnemen.

Wat gebeurt er bij een PCR test?
Bij de PCR Test wordt er een beetje vocht of slijm uit je neusholte of keelholte weggenomen met een wattenstaafje. In het laboratorium wordt vervolgens gekeken of er RNA, deeltjes erfelijk materiaal van het virus, in het slijm zitten. RNA is vergelijkbaar met DNA, maar is minder complex. DE PCR test (ofwel polymerase chain reaction test) kan aantonen of er erfelijk materiaal van een bepaald organisme zoals een virus aanwezig is, maar daarvoor moet eerst het RNA worden omgezet in DNA. Vervolgens moeten de virusdeeltjes worden vermenigvuldigd zodat ze aantoonbaar aanwezig zijn. Bij een positief testresultaat is het coronavirus aanwezig in je lichaam en bij een negatief ben je niet besmet met het virus. Het afnemen van de test zelf duurt maar een paar minuten, maar het omzetten en vermenigvuldigen kost tijd. Het nadeel van de PCR test is dat je dus pas een dag later de uitslag van je test krijgt. Maar daarentegen is het grote voordeel dat het testresultaat is erg betrouwbaar is, omdat de kleinste hoeveelheid van het virus al kan worden opgespoord en tot een positieve testuitslag leidt.

Wat gebeurt er bij een sneltest?
Een sneltest is in bijna alle gevallen een antigeen test. Dan is de eerste vraag natuurlijk ‘wat is een antigeen’? Als je jezelf de afbeelding van het coronavirus voor de geest haalt, een soort bal met puntige uitsteeksels, dan zijn antigenen moleculen die op de buitenkant van deze bal zitten. Door deze moleculen herkent je lichaam dat het om een organisme gaat wat niet in je lichaam thuishoort, en begint het met antistoffen aan te maken.
Met de sneltest onderzoek je of deze antigenen in je lichaam aanwezig zijn. Het voordeel is dat je deze test zelf ook kunt doen. De antigeentest is namelijk sinds kort ook als zelftest te koop. Het grote voordeel van de sneltest is dat je al binnen 20 minuten weet wat de uitslag is. Het nadeel is dat een antigeen test minder betrouwbaar is dan de PCR test. Je hebt namelijk meer virusdeeltjes nodig om aan te kunnen tonen dat het in je lichaam aanwezig is. Daarom ligt de betrouwbaarheid van deze sneltest volgens het RIVM iets lager.
Wanneer moet je een coronatest laten afnemen?
Het RIVM raadt aan jezelf bij klachten en symptomen die overeenkomen met de symptomen van het coronavirus zo snel mogelijk te laten testen. Ook raden ze aan om jezelf te laten testen als je in de buurt bent geweest van iemand die corona heeft, of positief is getest op corona. Voor bepaalde beroepen waarbij je dicht bij andere mensen in de buurt komt, zoals de zorg en het onderwijs, is het noodzakelijk om bij klachten zo snel mogelijk jezelf te laten testen. Sommige werkgevers willen in bepaalde situaties ook dat je een negatieve test kunt overleggen en een coronatest kan ook verplicht zijn bij het reizen.
Wat moet ik doen als ik een zelftest heb gedaan en de uitslag positief is?
Als je een zelf een antigeen uitvoert met een testpakket wat je in de winkel kunt kopen en je ziet dat het testresultaat positief is, dan betekent dat je waarschijnlijk besmet bent met het corona virus. Omdat de testresultaten van een thuistest minder zuiver zijn dan bij een PCR- of een LAMP-test, ben je verplicht je te melden bij de GGD en alsnog een PCR-test te ondergaan. Houd er rekening mee dat je contact met anderen moet mijden en in zelf-quarantaine gaat totdat je de testresultaten van de PCR test binnen hebt. Als blijkt dat je toch niet besmet bent kun je weer naar buiten, en anders moet je in quarantaine blijven totdat je het virus niet meer bij je draagt.
Moet ik mij nog aan de corona maatregelen houden als ik een negatief testresultaat heb?
Dat je een negatief testresultaat op zak hebt betekent nog niet dat je je niet meer aan de geldende corona maatregelen hoeft te houden. Als je een negatief testresultaat hebt maar nog niet bent ingeënt kun je altijd nog besmet raken. En op verschillende locaties gelden weer andere regels met betrekking tot een negatief testresultaat. Zo is bijvoorbeeld om moment van schrijven op sommige vluchten het dragen van een mondkapje niet verplicht, omdat iedereen in het vliegtuig een negatief testresultaat heeft moeten overleggen. Daarentegen is het in een trein wel verplicht om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden, met of zonder negatief testresultaat. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van wat mag en wat niet met een negatief testresultaat.
Om de verspreiding van het Coronavirus te beperken hebben bijna alle landen maatregelen genomen en reisbeperkingen ingesteld. Dat betekent dat je niet zomaar naar een ander land kunt reizen. Het European Centre for Disease prevention and Control (ECDC), zeg maar het Europese RIVM, stelt elke week een nieuwe kaart op waar je aan de hand van een kleurcodering kunt zien hoe het in dat land gesteld staat met de verspreiding van het corona virus. Rood betekent dat je er helemaal niet naartoe mag reizen, oranje dat je alleen mag reizen als het echt noodzakelijk is en geel dat er veiligheidsrisico’s zijn dus dat sommige corona maatregelen nog steeds van kracht zijn. Landen kunnen aan de hand van het aantal besmettingen bepaalde beperkingen of maatregelen instellen, zoals bijvoorbeeld het overleggen van een officiële negatieve testuitslag van een coronatest als je het land in wilt.

Moet ik een coronatest ondergaan als ik wil reizen?
Alle landen hebben maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er zijn landen die hun grenzen tijdelijk volledig hebben gesloten, maar er zijn landen waar je nog wel naartoe mag voor noodzakelijke reizen, mits je een negatieve uitslag van een PCR test kunt overleggen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je moet reizen naar Aruba of Curaçao als je naar België of Duitsland moet. Ook zijn landen er nu over aan het nadenken om een reisdocument in te voeren waarom je kunt laten zien dat je bent ingeënt, een zogenaamd corona paspoort, zodat we in de nabije toekomst weer kunnen gaan reizen. Op dit moment raadt onze overheid het reizen helemaal af, tenzij er een dringende noodzaak is. Maar als het noodzakelijk is om toch de grens over te moeten, dan zal je een PCR test moeten ondergaan om te kunnen aantonen dat je niet besmet bent met het corona virus.
Moet ik ook een coronatest ondergaan als ik terugkom in Nederland uit een ander land?
Ook Nederland stelt eisen aan reizigers die ons land in willen. Voor sommige landen geldt er op dit moment een inreisverbod en voor andere landen moet je bij vertrek een negatief testresultaat kunnen overleggen wat niet ouder is dan 24 uur. Overigens hoeft dat niet voor alle landen een PCR-test te zijn. Bij sommige landen volstaat ook een antigeen test, al moet deze wel door een officiële testlocatie zijn afgenomen. Het resultaat van een antigeen zelftest geldt dus niet. Deze eisen gelden ook als je een Nederlands staatsburger bent. Als je terug bent in Nederland, en je komt uit een land dat wordt aangemerkt als risicogebied, moet je 10 dagen in quarantaine blijven. De quarantaineperiode mag je gewoon uitzitten in je eigen huis. Ook moet je binnen 5 dagen een coronatest laten afnemen als je terugkomt uit een risicogebied. Bij een negatief testresultaat kun je de quarantaineperiode beëindigen.
Wanneer kan ik een testuitslag gebruiken als reisdocument?
Als het noodzakelijk is dat je naar het buitenland afreist, moet je door middel van een PCR-test bij een laboratorium worden getest worden op COVID-19. Je kunt onder andere hier een PCR-test aanvragen. Bij veel landen mag je de grens niet over zonder een negatief PCR-testresultaat ofwel een Non-Covid19 verklaring. Deze verklaring wordt bij de meeste testlocaties gratis afgegeven en moet aan de volgende criteria voldoen:
· Het certificaat moet zijn opgesteld in het Engels, en mag geen vertaling zijn.
· Op het certificaat moet je naam en het nummer van je paspoort of identiteitskaart nummer zijn vermeld.
Hoe ontvang je de testuitslag van een PCR test?
Voordat je de PCR test ondergaat moet je je contactgegevens zoals je telefoonnummer en je emailadres opgegeven. Deze gegevens worden gebruikt om de testresultaten te kunnen doorgeven. Bij de meeste testlocaties word je gebeld als de uitslag positief is, en krijg je bij een negatieve uitslag de testresultaten per email. Ook de Non-Covid19 verklaring wordt per email verstuurd. Let erop dat bij sommige testlocaties je er expliciet om moet vragen als je een officiële Non-Covid19 verklaring wilt ontvangen die je kunt gebruiken als reisdocument.
Hoe lang is de uitslag van een PCR-test geldig?
Een PCR testuitslag is niet iets wat je maar één keer hoeft te doen en daarna voor altijd geldig is. Je kunt immers nadat je negatief getest ben toch besmet raken. Daarom hanteren landen allemaal verschillende richtlijnen hoe lang een PCR testuitslag geldig is. Vaak moet je binnen 24 uur nadat een test is afgenomen hebben ingecheckt, dus zorg ervoor dat je van tevoren hebt uitgezocht wat de voorwaarden van dat specifieke land zijn. Plan dan goed je afspraak voor een PCR-test in, want met een verlopen testuitslag of zonder testuitslag mag je het land niet in.
Is elke PCR-test geldig in alle landen?
Net zoals dat je jezelf moet informeren of het land waar je naartoe wilt reizen eist dat je een PCR test ondergaat en een negatief resultaat oplevert alvorens je toe te laten, moet je ook uitzoeken of het land nog aanvullende eisen stelt aan de test. De meeste landen accepteren een certificaat wat is afgegeven door een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Maar er zijn landen zoals China die eisen dat de test bij specifieke laboratoria is uitgevoerd. Controleer daarom zorgvuldig of het land waar je naartoe moet reizen dit soort aanvullende eisen stelt aan een PCR-test. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid dat je de testmethode hebt gecontroleerd en de juiste reisdocumenten kunt overleggen.
Kun je ook naar het buitenland reizen op basis van een sneltest?
De antigeen zelf testen zijn minder betrouwbaar dan de PCR- en LAMP-testen. Daarom worden de testresultaten van deze test bij veel landen ook niet geaccepteerd als reisdocument. Je zal daarom toch een afspraak moeten maken bij een testlocatie voor een PCR test als je naar het buitenland moet reizen of voor een andere reden een negatief testresultaat moet kunnen overleggen. Bij een PCR test kun je een gecertificeerde testuitslag krijgen die je kunt gebruiken als reis certificaat.
Is er een andere reden waarom je jezelf wil laten testen, wil je snel resultaat en heb je geen officieel certificaat nodig? Als je in Delft of omgeving woont, dan kun je hier terecht voor een sneltest Delft.
Moeten kinderen ook een PCR test ondergaan als ze naar het buitenland moeten reizen?
De regels omtrent de PCR testen verschillen van land tot land, en dat geldt ook voor de vraag of kinderen wel of niet getest moeten worden op corona als ze het land willen inreizen. Dat betekent dat elk land weer een andere leeftijdsgrens hanteert voor het afnemen van een coronatest bij kinderen en het overleggen van een negatief testresultaat. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland moet reizen met je kinderen, moeten alle kinderen ongeacht de leeftijd een PCR test ondergaan en een negatief testresultaat kunnen tonen bij de grens. In België geldt daarentegen een leeftijdsgrens van 12 jaar, voor jongere kinderen hoef je dus geen Non-Covid19 verklaring te overleggen.
Moet ik ook een Non-Covid19 verklaring overleggen als ik met de auto of per boot de grens overga?
De verplichting om een negatief testresultaat te overleggen van een PCR test geldt voor alle manieren waarop je een land inreist. Het maakt dus niet uit of je per vliegtuig, boot, trein of auto de grens oversteekt. Het kan dus wel verschillen waar- en of je wordt gecontroleerd. Bij een vliegveld gebeurt dat voordat je het vliegtuig instapt. Ook bij internationale treinen moet je jezelf van tevoren aanmelden word je meestal voordat je instapt gecontroleerd. Wanneer de controles plaatsvinden verschilt per vervoermiddel en per land, dus wederom geldt dat je jezelf goed van tevoren moet informeren om niet onverrichter zake bij de grens teruggestuurd te worden.

Kan ik wel reizen met een corona paspoort?
De Europese Unie is druk bezig met het opstellen van een corona paspoort. De gedachte achter het corona paspoort is om een officieel reisdocument in het leven te roepen waarmee je kunt aangeven dat je bent ingeënt tegen het coronavirus of dat je recentelijk een negatief testresultaat hebt gekregen. Waarschijnlijk gaat dit document de vorm krijgen van een app waarin inentingen en testresultaten kunnen worden ingevoerd. Dit reisdocument zou je in theorie kunnen laten zien bij een vliegveld of bij een grenscontrole, en zou betekenen dat het internationale reisverkeer weer op gang zou kunnen komen. Maar voorlopig is de app nog geen realiteit, wat betekent dat de Non-Covid19 verklaring het enige geldige reisdocument is waarmee je een ander land mag inreizen.
Voor welke bestemmingen is een coronatest verplicht?
Er zijn heel wat landen die als eis stellen dat je een geldige negatieve PCR testuitslag moet kunnen overleggen. Aangezien de situatie bijna dagelijks veranderd heeft het niet veel zijn om hier een lijst op te stellen welke landen een momenteel een negatieve PCR testuitslag als reisdocument eisen. Op de website van het RIVM kun je de meest actuele stand van zaken vinden omtrent reisbeperkingen en voorwaarden die gesteld worden per land.