Tarieven PCR sneltest met COVID reisdocument
☝Klik hierboven & Bestel Vandaag je test!☝

Waar vind ik een testlocatie voor een coronatest in Rijswijk?

Waar vind ik een testlocatie voor een coronatest in Rijswijk

Als je voor een noodzakelijke reis naar het buitenland moet, is de kan erg groot dat je daarvoor een negatieve testuitslag nodig hebt van een coronatest. Naast het vaccinatieprogramma is een coronatest een middel om de verdere verspreiding van het virus in de hand te kunnen houden. In dit artikel kun je lezen wat een coronatest precies is, waarom het belangrijk is je te laten testen als je gaat reizen, en waar je een sneltest in Rijswijk kunt laten doen.

Wat is het verschil tussen een vaccin en een test?

Hoewel een vaccin en een coronatest allebei bijdragen aan het bestrijden van het virus, doen ze dat op hele verschillende manieren. Een vaccin is een preventief middel wat via een injectie in je lichaam wordt ingebracht. Het vaccin helpt je om de juiste antistoffen aan te maken als je geïnfecteerd raakt met het corona virus. Een vaccin is dus ook iets heel anders als een medicijn wat je krijgt toegediend als je al ziek bent. Door een vaccin neemt de kans sterk af dat je ziek wordt van het virus en daardoor wordt de kans dat je anderen besmet ook minder. 

Een coronatest is geen geneesmiddel of preventief middel. Er wordt bij een test alleen gekeken of er virusdeeltjes in je lichaam zitten door wat slijm of speeksel te onderzoeken. Je wordt er dus niet minder ziek van, of beter, als je al ziek bent.

Waarom testen als er al een vaccin is?

Overal ter wereld worden op dit moment mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar het duurt nog wel even voordat er genoeg mensen zijn gevaccineerd om ervoor te zorgen dat het virus zich niet meer zo snel verspreidt. En daarom is een coronatest nog steeds een belangrijk middel. Nog niet iedereen is gevaccineerd dus de kans bestaat nog steeds dat je ziek kan worden. Met een test kun je controleren of je het corona virus hebt opgelopen. En als je onverhoopt bent besmet met het virus, dan kun je jezelf isoleren en voorkomen dat je het virus doorgeeft aan anderen. Door veelvuldig te testen kan worden voorkomen dat het corona virus zich verspreid. Bovendien kan als blijkt dat je geen corona hebt een negatief testresultaat je meer bewegingsvrijheid geven, zoals naar een evenement gaan of reizen.

Is er een verschil tussen alle coronatesten?

Niet alle corona testen die op dit moment beschikbaar zijn doen hetzelfde. De testen hebben ook niet dezelfde nauwkeurigheid. Het meest nauwkeurig is de PCR Test. Deze test wordt in de teststraten gebruikt. Een andere test met een hoge nauwkeurigheid is de LAMP-test. De LAMP-test is in grote lijnen vergelijkbaar met de PCR-test, alleen gaat het proces een beetje anders. Er zijn ook ademtesten in gebruik, al kom je die niet zoveel tegen. En daarnaast zijn er antigeentesten. De antigeentesten zijn de zogenaamde sneltesten. Ook kun je de antigeentest als zelftest kopen. 

Kosten PCR coronatest met Non-COVID verklaring
☝Hier en Koop Vandaag je pcr-test!☝

Wat doet een PCR test?

Bij een PCR test (ofwel polymerase chain reaction test) wordt er gekeken of er RNA, deeltjes erfelijk materiaal van het coronavirus, in je lichaam aanwezig zijn. RNA lijkt een beetje op DNA, maar is een stuk minder complex. Het analyseren op RNA gebeurt door wat vocht of slijm uit je neusholte weg te halen met een neusswab. Ze kunnen niet zomaar zien of er RNA van het corona virus aanwezig is in het monster. Daarvoor moet het monster een bepaald proces doorlopen waarbij de cellen kunnen worden vermenigvuldigd. Door het vermenigvuldigen kun je ook met maar een hele kleine hoeveelheid RNA constateren dat er een besmetting is, vandaar dat de test zo nauwkeurig is. Maar het duurt zeker een paar uur voordat het proces is voltooid, en daarom moet je meestal een dag wachten op de uitslag van je test.

Wat doet een sneltest?

Bij een sneltest wordt meestal een antigeen test bedoeld. Bij deze test wordt er niet gezocht naar erfelijke deeltjes van het virus in het monster, maar naar antigenen. Dit zijn moleculen die aan de buitenkant van een virus cel zitten. Als een virus cel je lichaam in komt, dan herkent je lichaam door die antigenen dat het om een organisme gaat wat niet in je lichaam thuishoort, en komt er een afweermechanisme op gang.

De sneltest kijkt dus of deze antigenen aanwezig zijn in je lichaam. Het grote voordeel van een antigeen test is de snelheid. Het duurt hooguit 20 minuten voordat je de testuitslag hebt. Bovendien is deze test sinds kort ook te koop als zelftest. Maar er is ook een nadeel aan de antigeen test. Er moeten meer viruscellen in je lichaam aanwezig zijn om te kunnen aantonen dat er antigenen zijn. Daarom ligt de betrouwbaarheid van de sneltest volgens het RIVM iets lager dan van een PCR test.

Wanneer is het verstandig om een coronatest te laten afnemen?

Als je klachten hebt die in het rijtje van corona symptomen vallen, is het zaaks om zo snel mogelijk jezelf te laten testen. Ook raad het RIVM aan om je te laten testen als je in de nabijheid van iemand bent geweest die het coronavirus heeft opgelopen, of er positief op is getest. Sommige werkgevers eisen ook dat je een negatieve testuitslag kunt overleggen en voor sommige beroepen, zoals de zorg en het onderwijs, is het noodzakelijk om zeker te weten dat je niet besmet bent. Ook kan een negatieve testuitslag nodig zijn als je moet reizen naar het buitenland. 

Kan ik nog reizen in tijden van het coronavirus?

Bijna alle landen hebben verregaande reisbeperkingen ingesteld om de verspreiding van het virus in te dammen. Dat betekent dat je niet zomaar meer op reis kunt. Er zijn landen die hun grenzen helemaal sluiten voor bijvoorbeeld regio’s waar veel besmettingen zijn. Of ze stellen dat je alleen het land in komt als de reis noodzakelijk is, en als je een officiële verklaring hebt dat je negatief getest bent op het coronavirus. Deze verklaring geldt dan als een reis certificaat waarmee je het land in mag. In bijvoorbeeld landen als België en Duitsland, maar ook als je naar Aruba vliegt, moet je een officiële verklaring van een negatieve testuitslag kunnen laten zien.

Kan ik nog reizen in tijden van het coronavirus?

Moet ik een coronatest ondergaan als ik wil reizen?

Omdat je een negatieve testuitslag moet kunnen overleggen als reis certificaat, moet je jezelf dus laten testen voordat je op reis gaat. Niet elke test komt daarvoor in aanmerking. De meeste landen willen dat je een PCR-test doet, omdat deze de meeste nauwkeurigheid biedt. Dat gezegd hebbende zijn er ook landen die een negatieve uitslag van een sneltest accepteren. Maar dat gaat dan wel om een antigeen test die is uitgevoerd door een testcentrum, en in geen geval gaat het om een zelftest die je thuis hebt gedaan.

Ook als je vanuit een ander land terug reist naar Nederland moet je een coronatest doen als dat land aangemerkt staat als risicogebied. Deze regel geldt ook als je een Nederlands staatsburger bent. Je moet als je terug bent binnen 5 dagen een coronatest laten afnemen bij een testcentrum. 

Hoe kun je een testuitslag gebruiken als reisdocument?

Wanneer je bij een testlocatie een PCR test laat doen kun je aangeven dat je een officieel negatief PCR-testresultaat ofwel een Non-Covid19 verklaring nodig hebt. Op deze verklaring staat je naam en het nummer van je paspoort en is opgesteld in het Engels. Bij de meeste testlocaties kun je op aanvraag gratis zo’n verklaring krijgen. Meestal wordt de verklaring per email naar je opgestuurd. Deze verklaring moet je vervolgens meenemen en bij het inchecken laten zien. Let wel op dat landen ook als voorwaarde stellen dat de test kort voor het inchecken heeft plaatsgevonden. Meestal moet je binnen 24 uur na de test zijn ingecheckt, dus plan je test afspraak goed in.

Is een negatief resultaat van een sneltest ook te gebruiken als een reisdocument?

Je kunt ervan uitgaan dat alleen negatieve uitslagen van PCR testen worden geaccepteerd als reisdocument. Dat komt omdat de antigeen sneltesten minder betrouwbaar zijn dan de PCR-testen. In een paar gevallen volstaat ook een sneltest die je hebt laten doen bij een testlocatie, maar in geen geval volstaat een zelftest. Controleer van tevoren welke eisen het land van bestemming stelt aan de testuitslagen zodat je niet onverrichter zake bij de grens wordt teruggestuurd.

Is een negatief resultaat van een sneltest ook te gebruiken als een reisdocument?

Wanneer is een sneltest een alternatief?

Er zijn natuurlijk meer redenen om te laten testen of je het coronavirus hebt opgelopen. Als je bijvoorbeeld klachten hebt die lijken op de symptomen van het virus volstaat een sneltest. Er kunnen ook nog andere redenen zijn om jezelf te laten testen zonder dat je een officieel bewijs van een negatieve test nodig hebt. Als je snel een testresultaat wilt en je woont in de omgeving van Rijswijk, dan kun hier terecht voor een sneltest Rijswijk

Moeten mijn kinderen ook een negatief testresultaat van een coronatest hebben als ze naar het buitenland reizen?

Of je je kinderen ook moet laten testen als het noodzakelijk dat ze meereizen hangt af van het land van bestemming. Duitsland wil bijvoorbeeld dat alle kinderen van alle leeftijden getest zijn en een negatief testresultaat kunnen overleggen. Daarentegen hoef je in België je kinderen pas te laten testen vanaf hun twaalfde jaar als ze mee op reis moeten. Wederom is het dus raadzaam om eerst goed uit te zoeken of het laten testen van je kinderen noodzakelijk is.

Voor welke landen moet je verplicht een coronatest doen?

De maatregelen die van kracht zijn in de verschillende landen worden ingegeven door het aantal besmettingen en kunnen daarom bijna van dag tot dag variëren. Het beste kun je voordat je op reis gaat eerst de website van het RIVM raadplegen. Daar kan je de meest actuele maatregelen en reisbeperkingen vinden voor het land van bestemming.